Adanzz Hanzz's

Portfolio

Tarikh mengundi PRU 13..5 MEi 2013

Leave a Comment
Sekian lama kita tunggu hari ini..mendapat kata putus...Yup kita tunaikan tanggung jawab kita sebagai rakyat Malaysia, menerajui sebuah negara yang bersatu..hari ini telah kita mendapat keputusan untuk mengundi yang sebenar..semuanya sekarang di tangan kita rakyat jelata.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menetapkan tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) pada 5 Mei 2013.

Badan pengendali pilihan raya itu juga menetapkan 20 April 2013, Sabtu bagi tarikh penamaan calon dan 30 April untuk pengundi awal.

Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan pembubaran Parlimen pada 3 April lepas, genap empat tahun perdana menteri keenam itu menggalas tanggungjawab sebagai perdana menteri menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2009.

Kedua-dua parti politik di negara ini, Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) akan bertarung untuk merebut sebanyak 222 kerusi parlimen dan 505 kerusi DUN.

Pilihan Raya 2013 dijangkakan paling sengit dalam sejarah walaupun BN seperti diramalkan oleh ramai pihak akan terus menerajui negara selepas itu.

Walau bagaimanapun, PR tidak mustahil untuk membuat kejutan kerana buat pertama kalinya, BN bakal berhadapan dengan pembangkang paling tersusun ~ The Malaysian Insider
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 ulasan:

Post a Comment